Jaký rum jako dárek
Chcete své blízké obdarovat opravdu kvalitním rumem vyrobeným z cukrové třtiny a nevíte, jaký vybrat? Poradíme vám na co se zaměřit, když chcete rum jako dárek.
V každé oblasti se vyrábí rum podle jiných postupů, na jeho chuť má vliv také kvalita cukrové třtiny a její zpracování. Rumy od sebe lze odlišit podle několika kritérií, avšak faktorů pro kvalitu rumu je velmi mnoho a neexistuje přesný návod jak určit, které jsou nejlepší, protože každý má své specifické vlastnosti.
Barva rumu
Světlý rum
– lehký bílý rum s jemným aroma, který zraje pouze půl roku a filtruje se přes dřevěné uhlí, aby získal čisté a svěží aroma, je vhodný do míchaných koktejlů
Zlatý rum
- zraje v dřevěných sudech až pět let, aromatičtější se zlatavou barvou, vhodný do drinků nebo s ledem
Kořeněný rum
- s výrazně kořeněným aroma a chutí karamelu, zraje až 25 let, nejlépe si jej vychutnáte samotný nebo s kostkou ledu
Tmavý rum
- velmi tmavě hnědé syté barvy, zraje v sudech, které se vypalují ohněm, díky kouřovému aroma, tak získá výraznou chuť, konzumuje se v zásadě samotný s ničím nemíchaný, abyste si mohli vychutnat jeho hutné a plné aroma
Metody zrání
Solera
– je způsob, kdy se sudy naskládají na sebe, ve spodní části jsou nejstarší rumy, tzv stařené a směrem nahoru pokračují, až po nejmladší rumy, postupně se přelévají ze sudu zhora dolů, až získají díky míchání sudů nezaměnitelné aroma
Reserva
- rum je postupně blendován ze stařených rumů nejlepší kategorie a je velmi výjimečným a kvalitním produktem
Barrel Proof
- tyto rumy jsou stařeny v jednom jediném sudu po celou dobu zrání
Zpracování cukrové třtiny
Rumy se také dělí podle způsobu, jakým se cukrová třtina zpracovává. Vyrábějí se buďto rovnou ze šťávy, která se nechá fermentovat nebo vyvařením hustého sirupu, ale nejčastější je výroba cukrové melasy. Což je hustá tmavá hmota, která má silné aroma.
Druhy rumu se dělí i podle způsobu konzumace, záleží na tom k jaké příležitosti, je chcete popíjet, jestli na párty v drincích nebo samotné při dlouhých zimních večerech. Nejvíce uznávaným kritériem pro výběr kvalitního rumu je doba zrání a kvalita sudů, ve kterých rum zraje.