Jak se pije rum

Toužíte si vychutnat pravý a kvalitní rum tím správným způsobem? Při dodržení doporučených postupů prověřených znalci po staletí, vás čekají nevšední zážitky s objevováním vytříbených chutí a vůní.

Způsoby pití a servírování rumu

Základem správného pití rumu je výběr sklenice. Ideální sklenicí na rum je tulipánového tvaru. Se spodní části širší a nahoru se zužující. Tak se při převalování nápoje ve sklenici uvolní všechny vůně, které budete pozvolna vdechovat a užívat si je, ještě před samotným napitím.  

Rum by měl mít vždy pokojovou teplotu. Nikdy jej nepodávejte chlazený, tak by nevynikla všechna aromata v něm obsažená. Je dobré, stejně jako u jiných lihovin, také zahřát sklenici v dlani. Teplem vaší ruky dosáhnete té správné teplotu rumu a můžete si vychutnat všechny vůně v něm obsažené. Ať už vanilku, karamel, dřevité tóny, kouřové odstíny, čokoládové nebo ovocné vůně, banány, mango, ananas nebo třešně. Ta dotvářejí specifické složení každého kvalitního rumu a nevychutnat si je by byla velká škoda.

Nakonec jen lehce upijte. Nepijte rum na ex jako panáka běžného destilátu, ale vychutnávejte si jej stejně, jako se vychutnává víno. Převalováním tekutiny na jazyku a nasáváním chutě všemi chuťovými buňkami. Tak budete mít z kvalitního rumu ten správný požitek.

Pokud se nechcete opít, můžete si rum zředit i trochou perlivé vody, která potlačí alkoholová aromata a ostatní vůně zjemní. K některým speciálním edicím rumu se prodává tmavá čokoláda nebo doutníky, které s nimi skvěle kontrastují. Také kvalitním sýrem vhodným k rumu jistě nepohrdnete nebo i vybranými chuťovkami.   

TOP nejlepší rumy

Mezi nejlepší rumy světa se řadí především karibské rumy. Tropické prostředí karibských ostrovů vytváří ideální podmínky pro pěstování velmi kvalitní cukrové třtiny. Z karibských rumů vás jistě zaujme Diplomatico, Havana club, Bumbu, Don Papa.

Slavným rumem je také Legendario, pocházející z Kuby a Zacapa, jehož domovinou je Guatemala. Z domácí produkce určitě stojí za ochutnání Božkov Republica.

Podobné příspěvky