Jak namíchat Cuba Libre

Cuba Libre v překladu Svobodná Kuba, drink který Vám namíchají snad v každém baru na světě.

Ingredience
– 50 ml bílého rumu (ideálně Havana Añejo 3 Años)
– 120 ml coly
– 10 ml limetkového sirupu
– led

Co jste nevěděli o Cuba Libre
Vznikla přímo za bojových podmínek! Jeho první umíchání se totiž datuje již na přelom 19. a 20. století a to rovnou do Americko-Španělské války. Říká se totiž, že v roce 1900 oslavovali američtí vojáci svůj úspěch v osvobozování Kuby v jednom místním baru a kapitán si nechal připravit nápoj, který obsahoval colu, rum, kousek limetky a samozřejmě led (dříve známý jako „Bacardi&Coke“). Drink kapitánovi zachutnal natolik, že pobízel ostatní, ať si rovněž dají. A tak vznikl koktejl (nyní již „Cuba Libre“), který se i v dnešní době těší tak velké popularity.

Jak to namíchat
Příprava není složitá: třídeckovou skleničku naplňte do půlky ledem a colou. Smíchejte 50 ml bílého rumu s vymačkanou šťávou z limety nebo s limetkovou šťávou. Pak přes led prolijte smíchanou směs a sklenici pro efekt ozdobte plátkem limety.

Moc nezkoušejte, že když nemáte limetu, tak tam dáte citron a když nemáte citron, tak tam nedáte nic, není to pak tak dobrý 😉

Pokud by vás nebavila origoš verze, existuje v různých jiných variacích, které vznikaly dostupností ingrediencí v daných lokacích. Např. v Peru pořídíte „Peru Libre“, pro jehož přípravu není použit kubánský rum, ale alkohol destilovaný z grepů zvaný Pisco. Silnější obdobou je „Kubánská raketová krize“, do které je použit velmi silný rum o 75.5% obsahu alkoholu.

Enable registration in settings - general