Jak se pije tequila

Tequila je alkoholický destilovaný nápoj vyrobený z rostliny Modrá agáve. Vyrábí se ve městě Santiago de Tequila ve státě Jalisco v Mexiku. Přečti si jak tequilu pít.

Tequila výroba

Obsah alkoholu je mezi 35% – 55%. Její výroba započala v 16. století, kdy Španělům, kteří dobývali a osidlovali nová území, došla dovezená brandy. Zkoušeli destilovat alkohol z různých plodin, až objevili modrou agáve, ze které se dala vyrobit kvalitní pálenka. Dnes existuje více než 1000 značek tequily a Mexiko je zaregistrováno jako jediné místo, kde se může tequila vyrábět.

jak pít tequilu – s plátkem limetky nebo citronu

Pěstování modré agáve se od středověku do dneška nezměnilo. O rostliny pečují muži zvaní jimadores, kteří sbírají rostliny ručně a jejich znalosti se stále předávají z otce na syna. Po sběru, kvašení a destilaci tequila zraje v sudech z bílého dubu dva měsíce až tři roky.

Druhy tequily

Podle doby stárnutí se dělí na 4 typy.

Blanco – bílá, stárne v dubových nebo nerezových sudech dva měsíce. Je silnější chuti s výrazným agávovým aroma a často označovaná jako Silver tequilla.

Reposado – odpočinutá, stárne v sudech dva měsíce až rok. Tequily starší než dva měsíce získávají zlatavou nebo karamelovou barvu a bývají označovány jako Gold tequilla.

Añejo – ve věku, stárne v sudech minimálně rok až tři roky. Je jemnější chuti i aroma stejně jako Reposado.

Extra Añejo – extra ve věku, stárne minimálně tři roky v sudech. Přejímá chuť dřeva a zjemňuje se silné lihové aroma.

Jak pít tequillu

V Mexiku je nejčastějším zvykem pít tequillu jen tak. Podává se bez jakýchkoliv dalších přísad a neředěná, jako klasická pálenka ve sklenici. V některých regionech je zvykem ji pít se sangritou, což je nápoj z limetky, pomerančového džusu, granátového jablka a chilli. Dále je oblíbená bandera, což jsou tři sklenice každá zvlášť naplněná tequilou, limetkovou šťávou a sangritou, které připomínají mexickou vlajku.

Ve světě je zvykem pít tequilu s plátkem citronu a solí v Silver variantě a Gold s plátkem pomeranče a solí. Citronem nebo pomerančem se natře hřbet ruky a posolí se, poté se tequila vypije a zají se zbytkem citrusu. Sůl s pomerančem může být někdy nahrazena skořicí. Tequily s červem jsou vyráběny pouze pro efekt a komerční účely, proto je lepší vybrat si kvalitní produkty.

Podobné příspěvky