Jak vybrat whisky

Nabídka whisky je velká, proto je složité se v ní orientovat. Chcete někoho potěšit dárkem nebo si vybrat whisky pro sebe a užít si klasickou chuť tohoto kultovního nápoje? Poradíme vám s výběrem.

Kvalitní whisky se dělí na několik druhů, většinou se určuje podle země, kde se vyrábí.

Irská whisky

Je kvalitní whisky vyrobená z ječmene a jiných obilovin, podle původní receptury, jejíž původ se datuje až do roku 1405. Vždy obsahuje minimálně 40% alkoholu a je třikrát destilovaná a tři roky uzrálá v dřevěných sudech. Má zlatavou barvu a v jejím aroma ucítíte karamel, vanilku, med nebo vůni koření.

Tip na dobrou irskou whisky

dobrá whisky z Irska
Zrání / typ sudu Bourbon, Madeira Finish, Port Cask, Sherry Cask
Země Irsko
Druh Single Malt
Doba zrání 14
Obsah alkoholu 41.3 %
Objem 0.7 l

Skotská whisky

Skotská whisky se vyrábí z ječmene bez přidání jiných obilnin, podobně jako pivo. Ječmen se namáčí, nechá se naklíčit, pak se slad vaří a následně kvasí v měděné nádobě. Výsledný kvas je dvakrát destilován. Poté zraje v sudech tři roky, whisky v sudech nesmí opustit po dobu zrání Skotsko, jinak se nejedná o pravou skotskou whisky. První zmínky o výrobě whisky ve Skotsku pocházejí až z 15. století, její výroba má dlouholetou tradici a whisky je velmi kvalitní.

Nápoj má karamelovou nebo jantarovou barvu s tóny vřesu, medu, lískových oříšků nebo bylinek. Můžete si koupit buďto Single malt, zrající v jednom sudu nebo Blended, která se vyrábí smícháním tekutiny z několika různých sudů.

Tip na dobrou skotskou whisky

  • Alkohol.cz
  • Detaily
Skotská whisky pro znalce
Zrání / typ sudu Bourbon, Sherry Cask
Země Skotsko
Kraj Highland
Obsah alkoholu 43 %
Druh Single Malt
Doba zrání 15
Objem 0.7 l

Kanadská whisky

Kanadská whisky se vyrábí z více druhů obilovin a přidává se také kukuřice. Místo ječmene je v ní větší množství žita, existuje i čistě žitná whisky, bez přídavku jiných obilovin. Zraje v dřevěných sudech nejméně 4 roky.

Má lehkou chuť karamelu a tmavě karamelovou barvu se zlatavým nádechem. V její vůni poznáte tóny karamelu, vanilky, čokoládu nebo koření. Hodí se do míchaných drinků, podávaných s ledem.

Americká whisky

Je vyrobená převážně z kukuřice, která se hojně pěstuje ve Spojených Státech. Zraje v dubových sudech nejméně 2 roky a přezdívá se jí bourbon, některé typy zrají i 4 roky. Tradice její výroby sahá do doby osidlování Severní Ameriky.

Má tmavě karamelovou barvu s chutí kouřového dřeva, kukuřice, karamelu, koření i tabáku.

Tu pravou whisky pro sebe si vyberte podle chuti, jestli máte raději lehčí varianty nebo tmavší a plnější chutě. Whisky se podává samotná, s ledem, se sodou nebo v míchaných koktejlech.

Jak vybrat whisky
Jak vybrat whisky
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Pouze pro dospělé Jsem starší 18 let
      Destilera.cz
      Enable registration in settings - general