Jak se vyrábí ovocný destilát
Výroba destilátu je složitý a dlouhý proces.
První fáze destlace
Sklizeň ovoce následována jeho roztříděním. Ovoce určené pro výrobu destilátu musí být zralé, zdravé a čisté.
Druhá fáze destilace
Připraví se ovocná drť, která se následně nechá kvasit v nerzových tancích bez přístupu vzduchu. K procesu kvašení dochází díky přírodním kvasnicím, které jsou přítomné v ovoci. Nejlepší destiláty jsou kvašeny přirozenou cestou a jejich kvašení se žádným způsoben neurychluje. Kvašení je dokončeno v momentě, kdy už se z hmoty neuvolňuje žádný CO2.
Tady se destilují ovocné destiláty
Třetí fáze destilace
To je již na řadě samotná destilace, tedy metoda oddělování kapalných látek na základě různého bodu varu. Při destilaci může vzniknout destilát s vysokým obsahem alkoholu a proto je možné destilát zředit na požadovaný obsah alkoholu.
Destilační aparatura
Po destilaci je možné destilát uložit ke zrání do sudů. Pro tyto účely se nejčastěji používají sudy dubové. Takto stařený destilát jistě poznáte podle typické zlatavé barvy a aroma dřeva. Těmto destilátům se říká bariique či barikované.