sklenice medu

Medovina má v Evropě tisíciletou tradici. Naši předci vyráběli a pili tento nápoj po staletí. Medovina byla velmi oblíbena a spolu s pivem se nezaměnitelně zapsala do historie lidstva.

Jaké jsou druhy medoviny

Medovina je nápoj vyráběný z medu. Je to med, který kvasí a tím v něm vzniká alkohol. Postup výroby je podobný jako u vína. V medovině najdete především med a vodu. Mohou se do ní přidávat další ingredience, jako je koření a také různé ovocné sirupy či ořechová aromata.

Medovina se dělí na dezertní medovinu, kde jsou přidány cukry, líh a aromata. Na včelovinu, která kvasí při nízkých teplotách. Medovina s přidanou ovocnou šťávou se nazývá melomela. Medovina s kořením se jmenuje metheglin a medovina do které se před konzumací přidává voda je hydromel.

jak pit medovinu

Medovina je dobré pití

Kvalitní medovina by neměla obsahovat přidané látky jako je cukr nebo líh. Měla by příjemně vonět po medu a neobsahovat žádné konzervační látky, ani přidané stabilizátory. Nejlépe, když je medovina vyráběná za studena bez vaření, kdy vynikne chuť medu.

Jak pít medovinu

Medovina se pije za studena i za tepla. Nejlépe chutná horká s plátkem citronu. Medovinu si můžete dát do hrnečku nebo do skleničky z varného skla, ale nejlépe si ji vychutnáte ve středověké číši a ti největší vyznavači středověkého nápoje také z kravského rohu. Medovina by se neměla zahřívat až na teplotu varu, jen lehce ohřát, abyste nezničili aromata a neodpařil se alkohol.

Můžete si udělat také medovinové mojito, smíchat ji s brandy a citronovou šťávou nebo také s kávou či horkou čokoládou. Skvěle chutná rovněž jako medový grog či do svařeného vína, z čehož vznikne medovinový punč.

Hodí se k ní tradiční speciality, koláče, trdelník, vyzrálé sýry nebo také různá staročeská jídla, dezerty i masa, včetně divočiny. Medovina je skvělá jak k jídlu, tak také jako apertiv před jídlem či digestiv na popíjení po jídle.