Koskenkorva vodka

O Konskenkorvě

Koskenkorva je nám známá jako vodka, ve Finsku ji však označují slovem Viina. Vyrábí se z ječmene, kontinuální destilací, obsahující 200 kroků, čímž je vyprodukován dokonalý průmyslový ethanol. Ten se ředí pramenitou vodou, stékající po finských ledovcích. Výsledný produkt obsahuje 38% alkoholu, avšak existují také jiné koncepce, jako třeba Viina Ruis, vyráběná z žita, namísto z ječmene. Mezi další patří Koskenkorva s příchutí vanilkyborůvekzeleného jablkabrusinek a severských plodů (borůvky a maliny).

Finové berou Koskenkorvu jako opravdový klenot své země, jenž jim opravdu přirostl k srdci. Na etiketě je ukázáno na jedenáct stodol s dominantou obilných polí. Slovy, kterými ji domácí hodnotí, jsou – čestnost, poctivost a odvaha.

Z historie vodky

Samotná Koskenkorva vodka má na láhvi vytištěno číslo 013, jež obdržela od státu za vedení finského trhu v prodeji vodky. Je vyráběna společností Altia, konkrétně destilerií Koskenkorva, sídlící v obci Ilmajoki, kde se nachází malá vesnička Koskenkorva. Palírna byla založena roku 1888, vodka však byla představena až v roce 1953.

Na svém produktivním počátku Koskenkorva nemarnila a expandovala do více jak 60 zemí světa a dnes si zcela jistě zaslouží obdiv a uznání. V samotném Finsku je Koskenkorva brána jako jeden ze státních znaků jejich země a neuznávají žádné jiné vodky, využívající jejich symboly (např. finský lev).

Kouzlo chuti Koskenkorvy

Jedinečná chuť Koskenkorvy, lišící se od každé jiné vodky, je způsobena jednoduchým kouzlem, a to, vlastním ječmenem. Pěstuje se v oblasti Ostrobothnia. Palírna totiž disponuje svou vlastní odrůdou, kterou si nechala vypěstovat týmem výzkumníků, pracující v ječmenných závodech. Škrob obsáhly v ječmenu má velký vliv na počet destilací a Koskenkorva si jej pečlivě hlídá.

Ekologická výroba alkoholu

Destilerie Koskenkorva se také světově proslavila díky svému ekologickému myšlení. Při výrobě vodky a destilátů vzniká mnoho vedlejších produktů a u většiny palíren se považují za odpad.

  • Zbytky škrobu jsou skladovány a předávány výrobnám papíru.
  • Při výrobě také vzniká určité krmivo (šrot), jež je poskytováno farmám s prasaty.
  • Oxid uhličitý vzniklý při fermentaci je plněn do plynových bomb a prodáván do potravinářského průmyslu.

Zajímavosti o vodce Koskenkorva

  • Každé dvě vteřiny se na světě otevře láhev Koskenkorvy.
  • Od roku 1953 se prodalo více než půl miliardy lahví.
  • Spotřebitelé, konzumenti, nebo třeba obchodníci, považují Koskenkorvu za jedinečnou naturální platbu či odměnu – za pomoc od přítele, gesto smíření, či položení otázky komukoliv, bez ohledu na pohlaví nebo společenskou třidu.
  • Ročně se spotřebuje na 200 milionů kilogramů ječmene (desetina roční produkce ječmene ve Finsku).

Podobné příspěvky