Nejlepší whisky

Nejlepší Whisky (1)

Ať už patříte mezi zaryté milovníky tohoto zlatavého destilátu, či si jen jednou za čas dopřejete skleničku na chuť, základ spočívá především ve výběru skutečně kvalitního kousku. Abychom vám hledání whisky, která vám zachutná po prvním doušku, trochu ulehčili, připravili jsme si žebříček těch nejlepších whisky. Tak pojďme na to!

Nejlepší whisky z celého světa pro rok 2024

  1. Talisker 10y
  2. Glenlivet 18y
  3. Lagavulin 16y
  4. Bruichladdich Port Charlotte 10y 
  5. Glenfiddich 15y
  6. Nikka From the Barrel 51,4%
  7. Ardbeg Ten
  8. Dalmore 15yo
  9. Monkey Shoulder
  10. Glenfiddich 12y
  11. Bowmore 12y
  12. Isle of Jura 18yo

1. Talisker 10y

Pokud chcete okusit opravdu typickou chuť Skotska, sáhněte po desetileté whisky Talisker. Přestože byla stařena pouze deset let, svou vyzrálostí může bez obav konkurovat mnohem starším kouskům. Na první ochutnání vás upoutá netradiční kombinací sladkosti karamelu a slanosti mořské vody, kterou doplňují kouřové tóny. A pokud stále nejste přesvědčení, že tahle whisky stojí za hřích, snad stačí jen dodat, že světoznámý autor Whisky Bible ohodnotil desetiletý Talisker hned 95 body ze 100. A to už něco znamená.

  • Původ: Island/Skotsko
  • Doba zrání: 10 let
  • Chuť: Mořská voda, Slad, Vřes, Bílý pepř, Kouř
  • Barva: Jantarová

2. Glenlivet 18y

Palírna Glenlivet se může pochlubit zajímavým prvenstvím – jedná se o první legální palírnu ve Skotsku. Pokud bychom vám měli doporučit jeden jediný kousek z jejich sortimentu, rozhodně by šlo o osmnáctiletou single malt whisky, která na rozdíl od mladších ročníků z téže destilerie nabídne krásně komplexní, avšak jemnou chuť. Na první ochutnání si ji zamilují především milovníci citrusových tónů, rozinek a koření. Těšit se můžete také na tropickou ovocnost, kterou whisky dodává zrání ve třech typech dubových sudů. 

  • Původ: Speyside/Skotsko
  • Doba zrání: 18 let
  • Chuť: Pomeranč, rozinky, koření
  • Barva: Jantarová

3. Lagavulin 16y

V případě, že dáváte přednost hutné, aromaticko chuti, bude trefou do černého šestnáctiletá suchá sladová whisky Lagavulin. Na její komplikované chuti, která nabídne jak poměrně ostré tóny rašeliny a jódu, tak jemnou vanilku a sušené datle, si pochutnají především skuteční znalci dobré a kvalitní whisky. Celý zážitek dovede k dokonalosti dlouhý kouřový závěr, který přímo vybízí k dalšímu doušku. 

  • Původ: Islay/Skotsko
  • Doba zrání: 16 let
  • Chuť: Rašelina s tóny sladkého sušeného ovoce
  • Barva: Tmavší jantarová

4. Bruichladdich Port Charlotte 10y 

Tahle whisky zaujme už na první pohled svým netradičním designem a etiketou. Rozhodně však neklame vzhledem – uvnitř stylové lahve na vás čeká výborná jednosladová whisky, která si celých deset let poležela v ručně vyráběných výběrových sudech z dubového dřeva. To ucítíte i v samotné vůni a chuti, kde ho doprovází neodolatelná kombinace jemných tónů karamelu, vanilky a sladkého koření. A jako správná ostrovní whisky vás neochudí ani o aroma skotských písčitých pláží, uzených ústřic a slaného příboje. 

  • Původ: Islay/Skotsko
  • Doba zrání: 10 let
  • Chuť: Rašelina s tóny sladkého sušeného ovoce
  • Barva: Tmavší jantarová

5. Glenfiddich 15y

Podobně jako osmnáctiletá whisky Glenlivet, i o tři roky mladší single malt z destilerie Glenfiddich byla stařena ve třech různých typech dubových sudů, a to metodou Solera. Po patnáctiletém zrání v sudech si whisky poležela dalších pět až šest měsíců v solerové kádi. Výsledkem je skutečně komplexní chuť s mnoha vrstvami. Připravit se můžete na tóny skořice, zázvoru, ale také sherry, marcipánu, karamelu a samozřejmě dubového dřeva. Prostě a jednoduše lahůdka, jejíž jediným hříchem je dobarvování karamelem. 

  • Původ: Islay/Skotsko
  • Doba zrání: 15 let
  • Chuť: Skořice, Zázvor, Sherry, Marcipán, Dub
  • Barva: Jantarová

6. Nikka From the Barrel 51,4%

Přestože zemí zaslíbenou je rozhodně Skotsko, pochutnat si můžete i na whisky z dalekého Japonska. Tento blend byl namíchán z obilné a sladové whisky ze dvou známých japonských palíren. Díky staření v několika různých typech sudů a následnému staření samotného blendu whisky nabídne jedinečnou chuť s tóny dubového dřeva, broskví, karamelu a zimolezu. Přestože whisky si vychutnáte především samotnou, vyzkoušet můžete i některý z typických japonských koktejlů, pro které je jako stvořená. 

  • Původ: Japonsko
  • Doba zrání: 3-6 měsíců
  • Chuť: Výrazné chutě dubového dřeva a ovoce
  • Barva: Jantarová

7. Ardbeg Ten

Ardbeg je ve světě whisky stálicí s opravdu dlouhou tradicí. Výjimkou není ani tato desetiletá single malt, kterou oceníte zejména v případě, že hledáte nefiltrovanou whisky. Zaujme nejen o něco vyšším obsahem alkoholu (46 %), ale také výrazně rašelinovými tóny a kouřovým aroma. Ty však zjemňuje příjemná chuť karamelu, citronu a podmáslí. Nezklame ani samotný závěr s tóny espressa, dehtu a čerstvých hrušek. 

  • Původ: Islay/Skotsko
  • Doba zrání: 10 let
  • Chuť: Svěží citrusy s rostlinnými příznaky bílého vína
  • Barva: Zlatá

8. Dalmore 15yo

Ve sbírce milovníků dobré skotské whisky nesmí chybět legendární láhev s hlavou jelena. Bezpochyby skvělou volbou bude tato patnáctiletá single malt whisky, která po osminásobné destilaci zraje nejprve dvanáct let v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu a následně další tři roky v sudech po sherry. Díky komplexnímu procesu staření nabídne dokonale vyváženou chuť s tóny hřebíčku, skořice, čokolády či pomeranče. 

  • Původ: Highland/Skotsko
  • Doba zrání: 15 let
  • Chuť: Koření
  • Barva: Tmavě jantarová

9. Monkey Shoulder

Sbírku kvalitní whisky však neozvláštní pouze dalmorský jelen, ale také tři opice, které zdobí lahve značky Monkey Shoulder. Jedná se o směs tří druhů whisky, z nichž každá má jako základ jiný druh sladu. Blend whisky Monkey Shoulder tak nabídne nejen opravdu stylový design lahve a etiketu, ale také sladké aroma s tóny pryskyřice a muškátového oříšku. V chuti můžete očekávat tóny vanilky, banánu, skořice či sladkého medu. Vše uzavírá skutečně jemný závěr. Jednoznačně skvělá volba pro milovníky jemné skotské whisky!

  • Původ: Skotsko
  • Doba zrání: 10 let
  • Chuť: sladká, měkký začátek s vanilkou, sušeným ovocem, banány a skořicí, medový střed
  • Barva: Karamelová

10. Glenfiddich 12y

Patnáctiletou Glenfiddich jednosladovou whisky jsme tu už měli, chybět však není ani její o tři roky mladší kolegyně. Ta si vás získá nejen stylových tubusem a lahví v sytě zelené barvě, ale především vyváženou chutí, kterou získala dvanáctiletým zráním v sudech ze španělského a amerického dubu. Výsledkem je lehké ovocné aroma, které doprovází tóny vanilky, hrušky, jablka a ořechu. 

  • Původ: Skotsko
  • Doba zrání: 12 let
  • Chuť: Jablko, Hruška, Vanilka, Krémová
  • Barva: Světle slámová

11. Bowmore 12y

Dvanáct let si soudcích (tentokrát po sherry a bourbonu) poležela také tato výborná Bowmore whisky. Svou chutí dokonale shrnuje charakter skotského ostrova Islay, na kterém whisky Bowmore vzniká už od roku 1779 – snoubí v sobě rašelinové tóny a typickou chuť minerální vody. Nechybí ani jemná kouřovost, která z ní dělá ideální vstupní kousek pro všechny, kteří začínají objevovat krásy severních skotských whisky. 

  • Původ: Skotsko
  • Doba zrání: 12 let
  • Chuť: Rašelinová tóny
  • Barva: Jantarova

12. Isle of Jura 18yo

Poslední místo na našem žebříčku zaujala whisky z odlehlého skotského ostrova Jura. Přestože se jedná o produkt jediné palírny na ostrově, rozhodně nezaostává za známější konkurencí. Během osmnáctiletého zrání si poležela nejen v sudech po bourbonu, ale také po červeném víně z Bourdeaux. V kombinaci ostrovním mikroklimatem vzniká komplexní whisky s tóny růžového dřeva, tropického ovoce, hořké čokolády a karamelu. 

  • Původ: Island/Skotsko
  • Doba zrání: 18 let
  • Chuť: Lesní plody, jemná čokoláda, zázvor, tóny javorového sirupu
  • Barva: Jantarova

Jak vybrat whisky?

Nechcete se spoléhat na žebříčky nejlepších whisky, recenze a hodnocení ostatních a raději byste tu pravou whisky vybrali sami, ale nevíte, kde začít? V prvé řadě je třeba se zorientovat v nabídce. K dostání je hned několik typů whisky, které se na základě země původu výrazně liší nejen chuťovým profilem, ale především použitými surovinami a metodou výroby.

Asi nejznámější whisky je tak skotská. Ta je vyráběna z ječmene a samotná destilace probíhá minimálně dvakrát. Výsledkem je chuťově poměrně výrazný destilát, který zaujme svou plností.

V popularitě nezaostává ani její irský protějšek, který známe pod názvem whiskey. Podobně jako skotská whisky je vyráběna z ječmene, v rámci procesu výroby je však destilována minimálně třikrát. Díky tomu nabídne o poznání jemnější chuť.

Blend nebo Single Malt?

V případě, že nejste ve světě whisky úplnými nováčky, asi tušíte, že existují pojmy jako blend a single malt, neboli jednosladová whisky. Rozdíl spočívá v množství palíren, ve kterých byla whisky destilována. Mezi znalci kvalitní whisky se popularitě těší zejména jednosladová whisky z jediné palírny, na druhou stranu směsi více druhů whisky mohou nabídnou opravdu zajímavou chuť. Je tak na vás, kterému typu dáte přednost, začátečníkům bychom však doporučili spíše single malt whisky.

Doba zrání 

Na výslednou chuť whisky má rovněž vliv doba, jakou si poležela v dřevěných sudech. Během tohoto procesu totiž destilát získává z dubového dřeva typickou chuť, která je s každým rokem zrání výraznější. Minimální doba zrání je stanovena na tři roky, narazit však můžete i na výrazně starší ročníky. 

Filtrace

Pokud nepatříte mezi skutečné znalce dobré whisky, filtraci jste až dosud pravděpodobně příliš neřešili. Jedná se o čistě “kosmetickou” proceduru, která má za úkol odstranění drobných částic vznikajících během destilace – přestože nijak neovlivňují chuť nebo vůni destilátu, při přidání vody nebo ochlazení mohou způsobit zakalení. Aby se tomuto estetickému neduhu předešlo, je whisky před lahvováním za studena filtrována.

Tato metoda má však i celou řadu odpůrců, kteří zastávají názor, že filtrace negativně ovlivňuje chuť whisky. Záleží tak na vás, do jaké skupiny se řadíte vy – pokud dáváte přednost nefiltrované whisky, hledejte lahve s nápisem “non chill-filtered”.

Aditiva a barviva

Podobně vyostřeným tématem jsou ve světě whisky také aditiva. Těch se při nákupu v rámci Evropy bát nemusíme, jelikož unijní legislativa použití jakýchkoliv aditiv zakazuje. Jedinou výjimkou je tak dobarvování karamelem. Jelikož však právě přirozená barva whisky vypovídá o jejím zrání (světle zbarvené whisky zpravidla zrály v sudech po bourbonu, zatímco tmavší odstíny napovídají o zrání v sudech po sherry), mnoho milovníků dobré whisky se snaží dobarvování vyhnout. Ať už patříte mezi whisky puristy, či nikoliv, mějte na paměti, že tmavší barva nemusí nutně znamenat lepší whisky.

Cena

V neposlední řadě je důležitým kritériem také cena. Přestože chutné kousky se dají sehnat i v nižší cenové kategorii, za výbornou chuť, stáří a kvalitu si zpravidla připlatíme. Pokud si však skutečně chcete dopřát whisky, a ne pouze levnou napodobeninu, vyhněte se podezřele levným značkám, které neviděly dubový sud ani z rychlíku. 

Jak pít whisky?

Když se řekne whisky, mnozí z nás si pravděpodobně představí scénu z amerického filmu, ve které tajemný hlavní hrdina popíjí whisky s ledem. Je však třeba říci, že whisky chutná nejlépe při pokojové teplotě, kdy nejvíce vynikne její chuť. Pokud máte pocit, že je na vás samotná whisky příliš silná, můžete ji naředit vodou, opět však platí pravidlo o pokojové teplotě. Rovněž doporučujeme se vyhnout ředění sodovkou.

S pitím whisky také souvisí sklenice, ze které si tento destilát dopřejeme. Správná sklenice na whisky by měla mít nožičku a především by měla být vyrobena z tenkého skla, které se postupně zužuje. Právě to zajistí ideální uvolňování aromatu. Pokud však podobnou skleničku nemáte, při domácím popíjení si vystačíte i s klasickou válcovitou skleničkou s masitým dnem. 

Podobné příspěvky