Centenario 9y, 12y, 20y, 25y, 30y 5×0,05l 40%
819,00 KčCentenario 9y, 12y, 20y, 25y, 30y 5×0,05l 40%
Ty nejlepší rumy, jsou ty dlouho zrající v dřevěných sudech. Vyber si 30 letý rum a vychutnej si chuť dobrého alkoholu.
Tip na dárek: originální ke třicátým narozeninám (obdarovaný dostane rum stejně starý jako je on)
Zobrazuji všech 16 výsledků
Centenario 9y, 12y, 20y, 25y, 30y 5×0,05l 40%
Centenario je značka prémiových rumů z Kostariky. Rumy této značky bývají vyvážené, vyráběné z nejlepší třtiny a surovin zrajících ve zvláště vybraných dubových sudech po dobu několika let, které byly před tím použity pro zrání whisky a brandy. Dlouholetým zráním v těchto sudech rum získává intenzivní jantarovou barvu s nádechem kouře a příchutí vanilky.
Historie rumu Centenario sahá až do roku 1969, kdy se rum začal vyrábět. Přísně tajná receptura obsahuje specifický proces míchání a zrání, který dělá z rumu Centenario produkt s prvotřídní kvalitou a typickou chutí a vůní. Proces výroby rumu Centario začíná sběrem cukrové třtiny, z jejíhož dřevnatého stonku plného měkké a sladké dřeně se získává cukr. Třtina se sklízí patnáct měsíců po zasetí, přičemž sklizeň připadá vždy na léto. Seče se ručně až u země a stonky se vozí do cukrovarů, kde se z nich lisuje šťáva.
Na zdraví!
Jerarquía je bezkonkurenční sbírka starých a vzácných sudů rumu, pečlivě a přísně střežena rodinou Parrovcov, mistry kolumbijského rumu. Každý sud z této mimořádné rodinné sbírky dosáhl jedinečný chuťový profil, který Dictador poprvé hrdě uvádí na trh.
Rumy obsažené v této vzácné sbírce dědictví byly vyrobeny v srdci Kolumbie v uzavřené palírně a sudem dodávaly tajemnost a vzácnost. Jerarquía, což ve španělštině znamená hierarchie, odráží trpělivost a ušlechtilost těchto rumů, kterým bylo umožněno odpočívat v nejlepších sudech Oak, Sherry a Port.
Na „nose“ tóny nové kůže a starých knih, náznaky levandule a tymiánu s tóny karamelového popcornu a horkého máslového toastu.
Na „jazyku“ je jemný a ovocný s převládajícím ananasem, mangem a tóny hořké čokolády s nádechem mořské soli, který dodá chuť. Tóny uzeného masa, fíků a oříšky dodávají hloubku.
Závěr je bylinkový s mátovým zeleným čajem a silnými dubovými a vanilkovými tóny, které jsou ale v úžasné rovnováze.
Přivítejte poklad z Guatemaly, který zrál 30 let vysoko v horách. Rum Malteco 30y 1986 je ultraprémiové pití zabalené v luxusní dárkové kazetě. Na vaše
Objevte svůj rumový poklad, který zrál 30 let v dubových sudech. Rum Malteco 30y 1991 je ultraprémiové pití zabalené v luxusní dárkové kazetě Užijte si to.
Impozantní kombinace až 30letých rumů intenzivní třešňové až kaštanové barvy. Vůně je lehká s příjemně štiplavými tóny kvalitního balsamica připomínající ušlechtilý parfém. Paleta vonných esencí je zakončená vůní květů růží a sušeného ibišku. Vyzrálá, plná chuť je vyvážená, sladce karamelová s jemnými tóny vanilky a květin. Tento rum je svým charakterem naprosto jedinečný a je vrcholem řady Quorhum. Pod tvorbou řady Quorhum je podepsaná Nancy Garcia de Blanc, jež je manželkou zakladatele a majitele novodobé historie značky Oliver & Oliver, kterým je Pedro Ramón López Oliver.
Původ: Dominikánská republika
Stáří: 30 let
Barva: tmavě hnědá – kaštanová
Vůně: lehký nádech karamelu zakončený
nádechem květů
Chuť: karamel, nádech vanilky, květy
Styl: tradiční
Na zdraví!
Ulovte si 30letý skvost z Dominikánské republiky, který zrál metodou solera. Dopřejte si vyvážený Ron Quorhum 30y v balení se 2 sklenkami
Rum vyrobený ku příležitosti stého výročí tradice výroby rumů rodinou Varela.
I úplný rumový laik nejspíš tak nějak tuší, že významný vliv na kvalitu i cenu rumu má především staření. Asi se shodneme na tom, že rumy zrající 30 let budou chuťově poznání komplexnější než rumy pětileté.
Jak to tedy funguje? V prvé řadě je důležité si uvědomit, že při staření nejde pouze o dobu, kterou destilát odpočívá v sudu. Právě sud a dřevo, ze kterého je vyroben, jsou alfou a omegou výsledné chuti. V průběhu staření totiž dochází mezi rumem a dřevem sudu k celé řadě chemických reakcí, v jejichž důsledku vzniká mnoho různých aromatických látek. Právě proto jsou stařené rumy obecně považovány za komplexnější - v průběhu staření došlo k rozvoji chutí, a při ochutnání tak můžeme rozpoznat například tóny medu, vanilky či třeba ovoce.
Proces zrání lze samozřejmě ovlivňovat také typem zvolených sudů. Nejen, že každé dřevo může dát vzniknout lehce odlišným sloučeninám, a tedy i rozdílné chuti, ale výrobci rovněž používají v sudy v tzv. druhém plnění, tedy například po sherry, bourbonu či portském. Výsledkem je opět originální chuť, vůně i barva. Nemalý podíl má na výsledku také prostředí, ve kterém staření probíhalo - úplně jinak bude chutnat rum, který zrál v tropickém klimatu Karibiku, a ten, který dozrával v mírném klimatu Evropy.
Člověk nemusí být rumový expert, aby tušil, že 30 let není z hlediska staření rumu vůbec krátká doba. Třicetileté rumy tak zpravidla patří mezi skutečně kvalitní kousky. I v této “věkové kategoii” však panují značné rozdíly. Který třicetiletý rum je skutečně nejlepší?
Že se jedná o prémiový kousek poznáte u třicetiletého panamského rumu Malteco z roku 1986 poznáte opravdu na první pohled. Krásné sběratelské balení v dřevěné dárkové krabičce a modro zlaté provedení lahve však rozhodně nejsou tím jediným, co může nabídnout. Rum, který tři dekády zrál ve vysoké nadmořské výšce Guatemaly v dubových sudech po bourbonu, zaujme sladkou vůní s tóny kakaa a vanilky. Pozadu nezůstává ani chuť, která nabízí vyváženou kombinaci vanilky, čokolády a hnědého cukru.
Ačkoliv rum rozhodně vybízí k ochutnání, možná by byla trochu škoda ho otevírat. Vzhledem k dlouhému staření, luxusní dárkové kazetě ze dřeva s kovovou raženou etiketou a především limitovanému (a navíc číslovanému) počtu kusů se jedná o skvělý rum k investici.
Limitovanou edici třicetiletého rumu si nachystala také kostarická značka Centenario. Rum stařený metodou solera je k dostání v luxusní láhvi se zlatými detaily, díky které se bude opravdu skvostně vyjímat v každé sbírce. Výraznou jantarovou barvu, kterou rumu mimo jiné dodalo staření v dubových sudech po skotské whisky, doplňuje aroma dubového dřeva a ovoce. Dřevité tóny nechybí ani v chuti, zjemňují ji však lahodné tóny vanilky a karamelu.
Ačkoliv se nejedná o čistě třicetiletý rum, ale o blend rumů stařených osm až třicet let, vzhledem k limitovanému množství lahví, které je každoročně vydáno, se v příštích letech jistě ukáže být dobrou investicí. Nápovědou o jeho kvalitě může být už samotný fakt, že má na kontě hned několik zlatých medailí z mezinárodních rumových soutěží a je považován za jeden z nejlepších rumů.