Vlastnosti vína

Jaké známe vlastnosti vína. Podle čeho vybíráme při degustaci dobré víno.
vlastnosti vína

Vlastností vína je velká škála a pokud chcete správně a přesně pojmenovávat všechny chutě, vůně a zrakové vjemy, měly byste si alespoň trochu zažít slovník vinařů, pojednávající o vlastnostech vína. Vezmeme to ale pěkně od začátku a pokusíme se vnést trochu světla do tohoto zajímavého světa pojmů.

Čistota vína

Jiskrné:nejvyšší stupeň čistoty vína, který je dosažen filtrací vína
Čiré:víno je průzračné, neopalizuje, ale ještě nejiskří
Opalizující:průhledné, ale při pohledu proti světlu se paprsky lámou o jemné částečky nečistot
Zakalené:zákal je způsoben vysráženými bílkovinami nebo jinými látkami
Zlomené:víno, které bylo již vyškoleno, se znovu zakalilo
Víno s krystaly vinného kamene:se nepovažuje za zákal vína. Vinný kámen se vysráží do drobných krystalů, které však nesnižují jakost vína
přehled čistoty vína

Barva vína

Slabá/nízká:slabá vystihuje malou barevnost bílých vín, u červených vín je značena jako nízká
Vysoká:vystihuje hnědavý tón barvy bílého vína, který je způsoben provzdušněním vína
Odpovídající:je přiměřena pro danou odrůdu a ročník
přehled barvy vína

Vůně vína

Vinná:vystihuje malou barevnost vína
Těžká:nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a dezertních vín
Jemná:vůně jemně zapadá do harmonie ostatních složek vína
Výrazná:vůně výrazně převyšující ostatní složky
Lahvová:se používá pro druhotné vůně, které vznikají ležením vína v láhvi
Zralá:označení pro směs vůně odrůdové i lahvové a vyskytuje se v kulminační zralosti lahvovaného vína
Vůně po stařině:připomíná vůni vypečené chlebové kůrky. Vzniká při zrání a stárnutí vína pomalou oxidací aromatických a chuťových látek
Odrůdová:vůně je typická pro určitou odrůdu vína
Muškátová:u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu např. Muškát Ottonel, Muškát žlutý, Irsay Oliver
Kopřivová:typická pro odrůdu Sauvignon (někdy připomíná i černý rybíz)
Botrytidová:se objevuje u hroznů po napadení plísní šedou
Vanilková:typická pro mladá, ale zralá vína Rulandského červeného
Broskvová:u odrůdy Muller Thurgau a vyjímečně Sauvignon
Cizí:vůně neodpovídá popisu na etiketě, nebo je vínu zcela cizí
Vadná:je vůně, která vznikla nemocí nebo vadou vína
Vůně po korku:vůně a chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korku, nebo také plísní korkové zátky
Vůně po sudu:vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů
přehled vůně vína

Chuť vína podle PLNOSTI

Prázdné:obsahuje málo látek, které by chuť odlišovali od chuti doušku vody
Krátké:chuťový vjem trvá krátkou dobu
Lehké:mívá nižší obsah alkoholu. Bývá však harmonické, pitelné a vhodné ke stolování
Řídké:chybí mu extraktivnost a vůně a kyseliny jsou zastoupeny v plném rozsahu, která vzniká při nadměrné sklizni hroznů
Plné:všechny důležité složky jsou bohatě ve víně obsaženy
Dlouhé:nebývá plné, ale některé (převážně) kořenité složky působí dlouhotrvající dojem
Extraktivní:ve většině plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek obsažených ve víně
Tělnaté:vyvolává dojem plnosti a harmonie, ale víno je s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek
Těžké:u vína vyniká převážně alkohol a cukerný zbytek
Robustní:starší, převážně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu. Víno je harmonické v chuti
Bohaté:víno je vyzrálé, plné, harmonické
přehled plnosti vína

Chuť vína podle OBSAHU ALKOHOLU

Alkoholické:vyšší obsah alkoholu (přes 12%) je poznat již podle toho, že po promíchání vína ve sklence, víno ulpívá na stěnách sklenky. Vyšší obsah alkoholu, ale u vín může působit neharmonicky
Nízkoalkoholické:nižší obsah alkoholu ve víně způsobuje nedostatečné prokvašení cukru ve víně
Ohnivé:víno má větší obsah alkoholu v poměru k ostatním složkám
přehled obsahu alkoholu ve víně

Chuť vína podle OBSAHU KYSELIN

Tvrdé:obsah kyseln ve víně je vysoký a vynikají nad ostatními složkami vína
Ostré:mladé víno s vyšším obsahem kysličníku uhličítého, který zvyšuje kyselost
Hladké:obsah kyselin je přizpůsoben ostatním složkám a kyselina nijak nevyniká
Měkké:s nízkým obsahem kyselin
Fádní:obsah kyselin je nízký a víno se stává neharmonické a nepodbízivé k delšímu pití
Ocelové:víno má vysoký obsah kyseliny vinné a je velmi tvrdé
přehled obsahu kyselin ve víně

Označení harmonie mezi složkami

Rozbité:narušení jednotlivých složek, které sice mohou být v dobrém poměru, ale při školení nebo přepravě víno jeví nesoulad
Drsné:některá mladá vína projevuje před vyzráním čitelnou drsnost, která ale po vyzrání úplně zmizí
Tupé:červená zasířená vína bývají tupá, protože vyšší obsah kyseliny siřičité zamlží projev jednotlivých složek vína
Distingované:jemné víno, dokonale vyškolené, velmi dobrého původu s harmonicky sladěnými sožkami
Ploché:obsahuje málo složek, které by harmonii vína oživily. Většinou se jedná o lehká, ale nevhodně ošetřená vína, které ztratilo vůni i kyseliny
Jemné:příjemné víno, která má všechny složky, ale je méně výrazné
Svěží:víno, jehož harmonie je zdůrazněna příjemným obsahem kyselin a a výraz podtrhuje menší obsah kysličníku uhličitého
Řízné:harmonické víno s výraznějšími, jemnými kyselinami a plné chuti
Jadrné:extraktivní, řízně tvrdé a perspektivní
Pitelné:víno pobízející k dalšímu pití svou příjemnou harmonií
Vyrovnané:je to víno, jehož složky (aroma, kyseliny, alkohol) jsou ve správném vzájemném poměru a víno vzbuzuje lahodný pocit na jazyku
Pěkné:je lehčí, harmonické a příjemné aromatické víno
Dokonalé:je plné, harmonické, extraktivní a příjemné aromatické víno
Vyzrálé:je na vrcholu své jakosti a je podpořeno svým charakteristickým buketem
Dobře vyvinuté:víno má všechny znaky zralého vína – harmonickou chuť, jemný buket, a je téměř na vrcholu své jakosti
Hladké:plnější aromatické víno s vyšším obsahem glycerolu, který při ochutnání lehce klouže po jazyku
Hebké:se používá u jemných červených vín s nižší intenzitou barvy, menší obsahem kyselin a tříslovinou
Sametové:je výraz pro plná, vyzrálá červená vína s větší barevnou intenzitou a vyšším obsahem tříslovin, které se během zrání přeměnily na výraznou složku vína
Harmonické:všechny složky vína jsou rovnoměrně zastoupeny a žádná nepůsobí rušivě
Urozené:víno z nejlepších poloh a odrůd vinné révy, vyrobené z dobře vyzrálých hroznů. Je dokonale vyzrálé a vyznačuje se jemnou vůní a chutí. Je to elegantní víno, po jehož napití zůstává dlouho příjemný dojem
Noblesní:jakostní, plné a harmonické víno s jemnou chutí a výraznějším buketem
přehled harmonie vína

Celkový dojem vína

Zvětralé:nadměrným provzdušněním se ztratí všechny aromatické látky a naruší se tím harmonie složek
Unavené:víno, které prošlo velkým množstvím manipulací při odstaňování vedy či nemoci vína. Vína často bývají nepitelná
Němé:víno je bez jiskry a nedají se téměř rozpoznat vlastnosti vína, může to také být způobeno podchlazením vína
Travnaté:je mladé víno z horších ročníků, které obsahuje chlorofyl z nezralé třapiny
Tříslovité:je víno, v němž převažují třísloviny ned ostatními složkami tak silně, že se projevuje jako nepříjemná složka vína
Hořčina:bývá cítit ve vínech, převážně z hroznů, který dozrávali za suchých podmínek
Čisté:je víno, které se nese v nenarušeném odrůdovém tónu bez postraních vůní a chutí
Výrazné:ve víně vynikají některé složky, které lze později charakterizovat
Bohaté:ve víně vyniká většina složek, víno je aromatické, extraktivní a vyzrálé
Kořenité:označují se tak jakostní vína, obsahující kořenité látky, které zvyšují plnost vjemu
Suché:je víno bez zbytku cukru cuťově postřehnutelných
Se zbytkem cukru:s postřehnutelnou sladností
přehled celkového dojmu z vína
Pouze pro dospělé Jsem starší 18 let
Destilera.cz
Logo
Enable registration in settings - general