Druhy vín

Bílé víno

🔎nejlepší bílá vína
vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisují a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny .

Růžové víno

🔎nejlepší růžová vína
vyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení, u stolních vín šumivých a perlivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.

Červené víno

🔎nejlepší červená vína
vyrobené pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách), a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také léčivá látka resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně.

Perlivé víno

🔎nejlepší perlivá vína
vyrábí se ze  stolních nebo jakostních vín sycením oxidem uhličitým, musí vykazovat nejméně 9 % objemových celkového obsahu alkoholu a nejméně 7 % objemových skutečného obsahu alkoholu; tlak v lahvi při teplotě 20 °C musí být v rozsahu 0,1 až 0,25 MPa. Vína takto upravená jsou svěží a dobře pitelná. Ve srovnání se šumivými víny je perlivost těchto vín menší.

Šumivé víno

🔎nejlepší šumivá vína
jedná se o druh vína, ve kterém je rozpuštěn oxid uhličitý, vznikající při kvašení, kdy se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý. Při výrobě ostatních vín oxid uhličitý volně uniká, při výrobě šumivých vín je tomu zabráněno tím, že víno při druhotném kvašení kvasí v uzavřené láhvi.

šumivá oblíbená vína
šumivá vína jsou poslední roky oblíbenější

Rozdělení sektů podle obsahu cukru

🔎nejlepší sekty

brut nature“ – „přírodně tvrdé“: méně než 3 g cukru / litr (cukr nebyl dodán)
extra brut“ – „zvláště tvrdé“: 0 – 8 g cukru / litr
brut“ – „tvrdé“: obsah cukru nižší než 15 g cukru / litr
extra sec“ – „extra dry“: 12 – 20 g cukru / litr
sec“ – „suché“: 17 – 35 g cukru / litr
demi-sec“ – „polosuché“: od 33 – 50 g cukru / litr
doux“ – „sladké“: více než 50 g cukru / litr

Druhy vín
Druhy vín
We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Pouze pro dospělé Jsem starší 18 let
      Destilera.cz
      Enable registration in settings - general