Červené odrůdy révy vinné

Alibernet

Kříženec Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon, vyšlechtěný ve Vědecko-výzkumném ústavu pro vinohradnictví v Oděse v roce 1950. Sytá barva ( proto u nás používán do kupáží jako barvířka). Vzhledem k jeho vlastnostem hrozí nedostatečná vyzrálost hroznů spojená s vysokou aciditou. Za příznivých klimatických okolností může dát zajímavé víno jižního typu.

André

Odrůda vznikla křížením Frankovky a Svatovavřineckého na Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích v roce 1961. André se pěstuje převážně na Moravě a dává kvalitní harmonické víno s výraznou odrůdovou vůni a intenzivní červenou barvou. Mladé víno je tvrdé, protože má vyšší obsah kyselin a tříslovin. Vyzrálé je aromatické, s třislovinkou středně plné až plné. Je lehčí a dobře se pije. Hodí se ke smaženým rybám, jednodušším úpravám červených mas, sýrovým pomazánkám, grilovaným kotletám či špízům.

hrozny červeného vína

Cabernet Sauvignon

Pravděpodobné oblasti původu jsou jih Francie, Bordeaux nebo i údolí řeky Ebro na severu Španělska. Do státní odrůdové knihy byl Cabernet Sauvignon zapsán v roce 1980. Toto víno je nejoblíbenější odrůdou v oblasti Bordeaux, kde se o její rozšíření zasloužil v polovině 16.století známý kardinál Richelieu. Víno získává zráním na kvalitě. Má výraznou komplexní odrůdovou vůní jdoucí až do černého rybízu či fialek. Vína, která se s ním scelují, pocházejí z odrůd Merlot, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot. Dodávají ohromnou pestrost tělu a buketu vína, které se při zrání ještě rozvíjí. Jsou to zpravidla vína k dlouhodobému uložení a archivaci.Cabernet sauvignon je těžší víno s výraznou chutí a vůní, a tak se hodí k těžším, rafinovanějším jídlům, výborný ke zvěřině, ale i ke skopovému. A především k tvrdým tučným a modrým sýrům.

Dornfelder

Křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe v r.1955, v Lauffenu (Německo); autor August Herold velmi tmavé, červeno-modré barvy s ovocnou chutí. Velmi jemné až výrazné Toto víno podle typu vinifikace. Jako barvířka vstupuje často do skladby scelovaných vín. Dobře doprovází zvěřinu. Zkuste holoubě na třešních.

Frankovka

Jeto stará odrůda, jejíž původ je nejasný. Frankovka vyžaduje dobrou polohu a lehce prohřívatelnou půdu, nejlépe se ji daří ve spraších a štěrkopíscích. Kvalitní víno se světlou až tmavě rubínovou barvou. Mladá vína mají specifickou odrůdovou vůni, která se zráním mění na vůni s ovocnými tóny. Hodí se ke všem červeným masům výrazné chutí i ke zvěřině. Kvalitní Frankovka si rozumí s ušlechtilými sýry stejně jako s pikantnějšími těstovinami.

Merlot

Pochází z Bordeaux, podle záznamů již před 18. stoletím. Do Itálie (Friuli) se rozšířila na konci 19. století Merlot poskytuje jemné, hladké, plné víno, světle až tmavě rubínové barvy, kořenité chuti a vůně, bohaté na alkohol, s potenciálem středního zrání. Toto víno nejvyšší jakosti dosahuje po dvou až třech letech zrání. Scelované s odrůdami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot dává základ velkých vín z regionu Bordeaux a Jihozápadu Francie. Na severu Itálie bývá často lehké a lahodné. V Rumunsku příjemné, plné a ovocné. Na jižní polokouli je silné na extráty s dostatečnou aciditou; pije se mladé.

Modrý portugal

Na původu této odrůdy se prameny neshodují. Některé ji dokonce upírají portugalský původ, který naznačuje název. Podle znalců byla odrůda importována do Rakouska v roce 1772 portugalským velmožem jménem baron de Fries. Středně plné Toto víno často světle červené rubínové barvy, s mírně zvýrazněnými tříslovinami. Při náležité péči tato odrůda vytváří velmi příjemné, dobře pitelné i prodejné víno.

Neronet

Odrůda vyšlechtěná v Lednici profesorem Krausem křížením Svatovavřineckého s Modrým Portugalem a Alibernetem. Ve státní odrůdové knize je zapsána od roku 1991. Dává víno nevýrazné chuti, ale o to výraznější barvy. Pěstuje se v omezeném množství výhradně jako barvířka. Neronet dříve dozrává a neovlivňuje odrůdový charakter vín, do kterých je pro zlepšení barvy přidávána.

Rulandské modré

Tato odrůda je ve Státní knize zapsána od roku 1941. Je to jedná z nejstarších evropských odrůd révy vinné. Prameny uvádějí, že byla pravděpodobné vyselektována v Burgundsku Římany z révy lesní. Z Rulandského modrého vzniklo mutací Rulandské šedé a z něho potom Rulandské bílé. Jedno z nejkvalitnějších červených vín. Dává plné víno jiskřivé, světlejší granátové barvy, v ideálních podmínkách je vysoce extraktivní, s ovocnou chutí. Dobré ročníky jsou vhodné k uskladnění, protože víno ležením v lahvích vyzrává, získává na kvalitě a stává se lahodně sametovým. Hodí se k jemným úpravám srstnaté zvěře a vůbec k červeným masům, jakož i k jemným, ušlechtilým poloměkkým sýrům.

Svatovavřinecké

Odrůda se do dalších evropských zemí rozšířila z Francie. Nejdéle známý výskyt je z poloviny 19.století z Alsaska, odborníci však vedou spory, zda patří do rodiny burgundských. Přitom ve Francii je velmi málo zastoupena. Jméno Saint Laurent (10.srpen) pochází pravděpodobně od raného dozrávání odrůdy v měsíci srpnu (neplatí v našem klimatu). V naší odrůdové knize je zapsána od samého počátku existence knihy, tedy od roku 1941. Víno je červené barvy temného granátu někdy s fialovými odstíny. Z těžké půdy s ovocnými tóny vůně. Chuť plná u mladého vína neharmonická, později vyzrálá až agresivní s výraznou tříslovinkou. Svatovařinecké se hodí k tradiční českomoravské kuchyni. Víno je dobré i k těstovinám a výraznějším úpravám vepřového.

Zweigeltrebe

Kříženec Frankovky a Svatovavřineckého pochází tedy se stejných rodičů jako André, ale rostlina i víno jsou odlišné. Jméno má po svém šlechtiteli, řediteli vinařské školy v Klosterneuburgu, doktoru Zweigeltovi. Tato odrůda sice vznikla již v roce 1922, ale většího rozšíření zaznamenala až po druhé světové válce. Víno, pokud je pečlivě připraveno, bývá drsné, hrubé až trpké. Při pečlivém zpracování a především odzrněná dokáže v sobě harmonicky spojit to nejlepší ze svých rodičů. Hodí se k pernaté zvěřině, k bifteku a slabě kořeněným červeným masům i k jemným tvrdým sýrům.

Pouze pro dospělé Jsem starší 18 let
Destilera.cz
Logo
Enable registration in settings - general